Страната ни днес ще отбележи 230 години от рождението на

...
 Страната ни днес ще отбележи 230 години от рождението на
Коментари Харесай

Честваме 230 г. от рождението на Васил Априлов

 Страната ни през днешния ден ще означи 230 години от рождението на Васил Априлов. По случай годишнината на огромния възрожденец Националната библиотека провежда ден на отворените порти. Посетителите ще могат да видят истинското наследство на Априлов от 10.00 до 16.00 ч. Ще бъде показано и фототипно издание на документа.
Завещание с възприятие за изпълнен дълг. Фондът от 60 000 сребърни рубли и лихвите, които ще натрупат през годините, са израз на възрожденското предпочитание българите да получават светско и съвременно за своето време обучение.

„ Сред стипендиантите са Тодор Бурмов, който е първият министър-председател след Освобождението, Райчо Каролев, който по-късно става и първия шеф на Народната библиотека, Сава Филаретов, Добри Чинтулов “, изяснява пред Българска национална телевизия Руслан Иванов, основен архивист в отдел " Български исторически списък " на Националната библиотека.

В документа от 29 параграфа, изписан собственоръчно от Васил Априлов, е посочено по какъв начин да бъдат изразходвани средствата. Основната част от тях са за Априловската гимназия в Габрово и за стипендии за образование в Одеса.

Пари са заделени за написването на история на България, както и за откриването на печатница и библиотека в родния му град.

„ Прекарва огромна част от живота си отвън рамките на България, само че дава голяма сума за развиването на просветното дело. Към днешна дата Априловската гимназия повече от 180 години образова и възпитава почтени жители “, споделя Иванов.

Оригиналът на наследството се съхранява в трезора на Българска народна банка, а съгласно работещите в Националната библиотека, на следващия ден то ще бъде показано за първи път пред гости.
standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР